Γερμανία: Σε χαμηλότερο εικοσαετίας το ποσοστό ανεργίας

Οι «πέντε σοφοί» οικονομολόγοι-σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναμένουν ότι φέτος το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία θα πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ η ανάπτυξη για το 2012 και το 2013 θα ανέλθει στο 0,8%.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των ειδικών αυτών, η οποία θα υποβληθεί αύριο Τετάρτη στην καγκελαρία, αντίγραφο της οποίας έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, η ανάπτυξη το 2012 θα φτάσει το 0,8%, όπως προέβλεπε το Βερολίνο. Θα διατηρηθεί στο 0,8% και το 2013, αντί για 1% που ήταν η πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Ράινισε Ποστ γράφει ότι όσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία θα φτάσει φέτος τα 2,89 εκατομμύρια. Το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, 6,8%, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την εποχή της ένωσης των δύο Γερμανιών, το 1990. Για το 2013 οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελάχιστα, φτάνοντας στο 6,9% ή 2,91 εκατομμύρια άτομα.

«Στο σύνολό της, η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης δείχνει ακόμη πολύ σταθερή», σχολιάζουν οι «σοφοί» στην έκθεσή τους--ένα κείμενο 390 σελίδων.

Ταυτόχρονα, καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει τάχιστα την επαναγορά ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Οι δραστηριότητες της ΕΚΤ πρέπει να συνιστούν έκτακτα μέτρα και σε καμία περίπτωση να μην μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμο μηχανισμό σταθερότητας», σχολιάζουν, όπως σημειώνει σε αυριανό δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ. Γενικά όμως, πλέκουν το εγκώμιο της ΕΚΤ η οποία «με τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής σταθεροποίησε το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύστημα και συνέβαλε σημαντικά στη στήριξη των τραπεζών».

Οι οικονομολόγοι συνηγορούν υπέρ της εκπόνησης μιας νέας συνθήκης «Μάαστριχτ 2» η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης να ανταποκριθεί στην τριπλή «δημοσιονομική, τραπεζική και μακροοικονομική κρίση στην Ευρώπη».

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ