Φρένο στη γερμανική ανάπτυξη

Επιβράδυνση εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, ωστόσο χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Στο δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,3% και κατά 0,5% στο πρώτο.

Η ανάπτυξη οδηγήθηκε για ακόμη μια φορά από τις εξαγωγές, ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η αδύναμη δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, θα κάμψει την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου. Η δραστηριότητα ενισχύθηκε από την εξωτερική ζήτηση, ενώ «υπάρχουν μικτά στοιχεία από την εγχώρια πλευρά», αναφέρει η στατιστική υπηρεσία.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η Γερμανία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την ευρύτερη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι γερμανικές μεταποιητικές παραγγελίες σημείωσαν πτώση το Σεπτέμβριο, εξαιτίας των αδύναμων παραγγελιών εντός της Ευρωζώνης.

Στο τρίτο τρίμηνο, τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια κατανάλωση ενισχύθηκαν σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και οι κατασκευαστικές επενδύσεις εμφάνισαν άνοδο. Αυτό αποζημιώνει τη μείωση των επενδύσεων σε μηχανήματα και εξοπλισμό και τη μείωση των αποθεμάτων.

Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,9%, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 0,8%.

Η γερμανική κυβέρνηση τον Οκτώβριο έκοψε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη σε 1% το επόμενο έτος, από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 1,6%. Για το τρέχον έτος, οι προσδοκίες ενισχύθηκαν ελαφρώς σε 0,8% από 0,7% προηγουμένως.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, αναμένεται συρρίκνωση φέτος. Σημειώνεται πως οι λεπτομέρειες για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της Γερμανίας θα ανακοινωθούν στις 23 Νοεμβρίου.

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους