Το ΔΝΤ δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης

Ο δεύτερος στην ιεραρχία στο ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, έκρινε σήμερα ότι θα αποδειχθεί «πράγμα πολύ δύσκολο» το να μπει ένα τέλος στη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και να επέλθει, στο μέλλον, εξισορρόπηση στο συσχετισμό αποπληρωμής κρατικού χρέους-ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα υπερχρεωμένο κράτος.

"Παρά τη σημειωθείσα πρόοδο, θα αποδειχθεί πράγμα πολύ δύσκολο να μπει ένα τέλος στην κρίση», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ μιλώντας σε οικονομικό συμπόσιο στο Λονδίνο και αναγνωρίζοντας τον «πονοκέφαλο» των κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων απέναντι στο δίπολο: απομείωση χρέους-οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

"Η απομείωση του κρατικού χρέους, συνδυασμένη όμως με εκείνη του αντίστοιχου τραπεζικού, μετατράπηκαν τελικά ως προς την εσωτερική ζήτηση σε τροχοπέδη, οπότε βραχυπροθέσμως προέκυψε δυσμενής επίπτωση για την ίδια την ανάπτυξη, σε πολλές εθνικές οικονομίες, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από εκείνη που είχε αρχικώς προβλεφθεί», επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος. «"Αρα, η απομείωση του κρατικού χρέους, με βάση το μοντέλο που τελικά υιοθετείται, δεν θα πρέπει να ζημιώνει την ανάπτυξη», υπερθεμάτισε. Η «δημοσιονομική σταθεροποίηση», εξήγησε, «επ ουδενί δεν πρέπει να επιβαρύνει την οικονομική ανάκαμψη, μέσω της περιστολής του δανεισμού και των δημοσίων επενδύσεων».

Περαιτέρω, ο κ. Λίπτον εστίασε στην επιχειρούμενη τραπεζική μεταρρύθμιση στο πεδίο της κεφαλαιακής επάρκειας των ιδιωτικών τραπεζών.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση (σ.σ.: η διεθνής συμφωνία με τον τίτλο "Βασιλεία ΙΙΙ") δεν θα πρέπει να ισοδυναμεί στην πράξη με πιστωτική "ασφυξία". Φρονώ ότι είναι μία κρίσιμη παράμετρος το να υπάρξει μια εξισορρόπηση, ανάμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και της αντικειμενικής ανάγκης: μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών ταυτοχρόνως να απορροφάται, σημαντικά, η δυσμενής επίπτωση, που η οικονομική λιτότητα επιφέρει στη συνολική οικονομική δραστηριότητα».

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού