Βρετανία: Στο σκαμνί, Google, Amazon και Starbucks

Από κοινοβουλευτική επιτροπή της Βρετανίας θα εξεταστούν στελέχη των τριών πολυεθνικών εταιρειών Starbucks, Google και Amazon, σχετικά με κατηγορίες ότι έχουν καταβάλει πολύ λίγους φόρους σε σχέση με τα κέρδη από τις πωλήσεις που έχουν εντός της χώρας.

Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών υποθέσεων, κάλεσε τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία, καθώς αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με εκτεταμένη φοροδιαφυγή από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

«Είναι δύσκολο για τον μέσο πολίτη να πιστέψει ότι η φορολογία τους είναι δίκαιη» σημείωσε η Μάργκαρετ Χοτζ, μέλος του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής PAC.

«Προκαλεί απίστευτο θυμό στους πολίτες ειδικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» πρόσθεσε, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες, για να καταπολεμηθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Στην επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία ο οικονομικός διευθυντής της Starbucks, ο διευθύνων σύμβουλος της Google UK και ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Amazon, σημείωσε εκπρόσωπος της PAC.

Η Βρετανία και η Γερμανία την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν σχέδιο, που θα προωθήσουν στην G-20, ώστε οι μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν «δίκαιο μερίδιο» στους φόρους και να μην εκμεταλλεύονται νομικά «παραθυράκια», για να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση.

Σχετική έκθεση του Reuters τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η εταιρεία Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ έχει συνολικές πωλήσεις 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Google είχε κέρδη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα είχε φορολογική επιβάρυνση μόλις 4,2 εκατομμυρίων λιρών το 2011.

Αντίστοιχα η Amazon UK πλήρωσε φόρους εισοδήματος πέρυσι 1.000.000 δολάρια, ενώ είχε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνονταν σε ένα ποσό μεταξύ 5,3 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Starbucks ανακοίνωσε πάντως ότι ακολουθεί τους φορολογικούς κανόνες που διέπουν κάθε χώρα, στην οποία δραστηριοποιείται και ζήτησε να πληρώσει το μερίδιο φόρων που της αναλογεί. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει και η Αmazon δεν ανταποκρίθηκε στο δημοσιογραφικό αίτημα να σχολιάσει τις αναφορές, ανέφερε το Reuters.

από in.gr

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή