«Φωτιές» στην εστίαση και στη ψυχαγωγία, πνέει μένεα ο Λεβέντης

Φωτιές στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας έχουν ανάψει προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας, αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών, από τα διαφόρων κατηγοριών υποστατικά που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Με φόντο τις προωθούμενες αυτές αλλαγές, ιδρύθηκε πρόσφατα η νέα ομοσπονδία υπό την ονομασία ΟΣΙΚΕΔΕ, κάτω από την ομπρελά της οποίας βρίσκονται η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑΣΥΚΕΔ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ), ο Κυπριακός Σύνδεσμος Θεματικών Πάρκων (CALPA) και η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης-Αναψυχής-Ψυχαγωγίας Λεμεσού (ΑΣΠΙΔΑ).

Διαβάστε ακόμα:
Λιανεμπόριο: Στα χαρτιά η στρατηγική απασχόλησης, ανεκμετάλλευτες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ο έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων και η εικόνα τους σε Κύπρο και Ε.Ε.

Η νέα ομοσπονδία, όπως δήλωσε προ ημερών στο InBusinessNews ο πρόεδρός της Νεόφυτος Θρασυβούλου, στοχεύει ακριβώς-μεταξύ άλλων- στην υλοποίηση των εν λόγω νομοθετικών αλλαγών, προκειμένου, όπως ανέφερε, όλα τα κέντρα να αποκτήσουν ταυτότητα και να προσδιοριστεί η κατηγορία στην οποία υπάγονται.

Διαβάστε εδώ:Εστίαση, διασκέδαση και αναψυχή-«Όλα τα κέντρα να αποκτήσουν ταυτότητα»

Από την άλλη, ωστόσο, έντονες είναι οι διαφωνίες του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Φάνο Λεβέντη, να μεταφέρει στο InBusinessNews, τα σημεία επί των οποίων ο Σύνδεσμος διατηρεί ανησυχίες.

Πρώτο σημείο, είναι η αλλαγή ονομασίας ή καλύτερα η εισαγωγή νέου νόμου, ο οποίος ναι μεν θα απορρέει από τον υφιστάμενο, αλλά θα βασίζεται και θα ορίζεται από τις καινούργιες τροποποιήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, ο ΠΑΣΙΚΑ εκφράζει κάθετη διαφωνία με την αλλαγή της ονομασίας του Νόμου και θεωρεί την υφιστάμενη ονομασία, δηλαδή ο ''Περί Κέντρων Αναψυχής Νόμος’' αρκούντος ικανοποιητική.

«Οποιαδήποτε αλλαγή δε θεωρείται απαραίτητη και ουδόλως εξυπηρετεί τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Όπως έχει διαφανεί, θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα», υποστήριξε μιλώντας στο InBusinessNews ο κ. Λεβέντης.

«Αγκάθι» τα ωράρια

Το δεύτερο σημείο που τονίζει ο ΠΑΣΙΚΑ, είναι η διαφωνία που αφορά τη διαφοροποίηση των ωραρίων στα κέντρα εστίασης, με τον κ. Λεβέντη να κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις προτάσεις άλλων οργανώσεων στην αλλαγή της νομοθεσίας.

«Όσον αφορά τα ωράρια λειτουργίας που προτείνονται, εμείς διαφωνούμε κάθετα. Τα ωράρια λειτουργίας θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, ενιαία και χωρίς διακρίσεις. Τα οποιαδήποτε προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού ή της ηχορύπανσης που επικαλούνται αρκετοί για να δικαιολογήσουν τον παραλογισμό της πρόνοιας, δεν θα επιλυθούν με την εισαγωγή αυτής της νέας πρόνοιας. Δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε άλλους και οδηγούν τους πολίτες, είτε στο σπίτι τους από την μία το βράδυ είτε να πάνε κάπου αλλού που δεν ήταν η επιλογή τους», τονίζει.

Όπως ισχυρίζεται ο κ. Λεβέντης, η πρόνοια που εισηγούνται οι υπόλοιπες οργανώσεις και με την οποία διαφωνεί ο ΠΑΣΙΚΑ, συρρικνώνει σημαντικά τα ωράρια των εστιατορίων, ταβερνών, καφετεριών κατά δυόμιση ώρες.

«Δηλαδή, να κλείνουν τα μαγαζιά στην μία μετά τα μεσάνυκτα και ταυτόχρονα επεκτείνοντας τα ωράρια των μουσικοχορευτικών, τα καμπαρέ, τις δισκοθήκες μέχρι τις 5.30 το πρωί», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, πρόκειται για μία καθ’ όλα λανθασμένη φιλοσοφία στην οποία έχουν εγκλωβιστεί και οπού η πολιτεία θα παρεμβαίνει με καθοριστικό τρόπο, συρρικνώνοντας τα ωράρια λειτουργίας.

«Στη ευρωπαϊκή Κύπρο του 2023 θα μπορείς μόνο μετά την μία να καταναλώνεις αλκοόλ και να χορεύεις. Διαφορετικά θα σε στέλνουν για ύπνο. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για να μειώνει τις αντιδράσεις με το επιχείρημα ότι αν θέλεις να λειτουργείς πιο αργά μπορείς τάχα να εξασφαλίζεις και δεύτερη άδεια χρήσης. Αυτό είναι ουτοπία γιατί για την συντριπτική πλειοψηφία αυτό θα είναι αδύνατον να γίνει. Πέραν όλων των άλλων, οι αξίες των επιχειρήσεων αυτών θα εκμηδενιστούν», σημειώνει ο κ. Λεβέντης.

Άλλες κατηγορίες και πρόστιμα

Στις διαφωνίες του ΠΑΣΙΚΑ, προστίθεται και η κατηγοριοποίηση, όπου για τον κ. Λεβέντη, θυματοποιείται ο κλάδος των εστιατορίων και των ταβερνών. «Τα εξισώνει με χώρους υποδεέστερους ή και μέχρι σήμερα παράνομους, σε συνδυασμό και με τα ωράρια λειτουργίας που προτείνονται. Θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια πιο αναλυτικά επί τούτου, καθώς εξανεμίζει και τις όποιες αξίες είχαν οι χώροι αυτοί ως επιχειρήσεις», σχολιάζει.

Ακόμη ένα σημείο διαφωνίας είναι η μεταβατική περίοδος προσαρμογής, με τον ΠΑΣΙΚΑ να ζητάει να αφορά τα υφιστάμενα υποστατικά και όχι τα νέα ή τα ενδεχομένως παράνομα, καθώς, όπως τονίζει, «στην ουσία αν θα επικρατήσει η περίοδος των τριών χρόνων θα επιτρέπει στα παράνομα να λειτουργούν για άλλα τρία χρόνια παράνομα».

Τέλος, υπάρχει διαφωνία από μέρους του ΠΑΣΙΚΑ για το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται, καθώς και στη δυνατότητα αυτεπάγγελτων ελέγχων από λειτουργούς, με το Σύνδεσμο να κάνει λόγο για κίνδυνο παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

«Δίνεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα για την παραβίαση ωραρίου, ενώ δεν προνοείται κάτι ανάλογο στη περίπτωση λειτουργίας παράνομου υποστατικού. Στο σημείο αυτό επιθυμούμε την εξεύρεση τρόπου σφραγίσματος ενός παράνομου υποστατικού πέραν από την πρόνοια για έκδοση ex parte διατάγματος.

Σε περίπτωση επέμβασης, είτε της αστυνομίας είτε των λειτουργών των οικείων Δήμων για υποστατικό με την καταγγελία της πρόκλησης οχληρίας, αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα αποδεδειγμένο και να μην θυματοποιείται κανένας επιχειρηματίας, είτε για εκδικητικούς η άλλους λόγους», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Καταλήγοντας ο γ.γ. του ΠΑΣΙΚΑ, έστειλε το μήνυμα ότι «η πολιτεία οφείλει να ακούσει πολύ προσεκτικά όσους επηρεάζονται αρνητικά και όχι όσους ευνοούνται».

Δειτε Επισης

Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι
Συστάσεις EASA στις αεροπορικές εταιρείες-Nα είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ισραήλ
Smoothie Factory: Επεκτείνεται στη Λάρνακα με opening στο Mercure City Hotel
Η συμβολή της Wizz Air στην επιβατική κίνηση της Κύπρου και η εδραίωσή της στην αγορά
Εκτροπές και ακυρώσεις πτήσεων... Διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Κύπρου οι επιβάτες
Kawacom's: Γιορτάζει 10 χρόνια επιτυχίας με 22 καταστήματα παγκύπρια και επανασυστήνεται με νέα εικόνα
#LikeALocalCy: Η νέα καμπάνια του Υφυπουργείου Τουρισμού
Η Wizz Air στοχεύει να φτάσει σε 10% πράσινες πτήσεις έως το 2030
Κώστας Κουμής: Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης για τον τουρισμό-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας